maanantai 8. maaliskuuta 2010

Alakulon karkottamisesta


Sydney Smithin (1771 - 1845) lohdutuskirjeistä lady Georginalle:
Kukaan ei ole potenut niin syvää alakuloisuutta kuin minä - joten minä tunnen todellista myötätuntoa teitä kohtaan. 1. Eläkää niin hyvin kuin uskallatte. 2. Ottakaa suihkuja joiden vesimäärä on pienehkö ja lämpötila niin alhainen että se tuntuu viileältä, noin 15 astetta. 3. Viihdyttäviä kirjoja. 4. Soveltakaa lyhyttä perspektiiviä ihmiselämään - ei pitempää kuin iltapäiväteehen tai päivälliseen asti. 5. Olkaa niin kiireinen kuin kykenette. 6. Seurustelkaa mahdollisimman tiiviisti niiden ystävien kanssa joita kunnioitatte ja jotka pitävät teistä. 7. Ja niiden tuttujen jotka huvittavat teitä. 8. Älkää salatko alakuloisuuttanne ystäviltänne vaan puhukaa siitä avoimesti - salaaminen vain pahentaa synkkyyttä. 9. Kiinnittäkää huomiota siihen, miten kahvi ja tee teihin vaikuttavat. 10. Vertailkaa omaa tilaanne muiden tilaan. 11. Älkää odottako elämältä liikoja - se nyt on parhaimmillaankin murheellinen tarina. 12. Karttakaa runoutta, näytelmiä (paitsi komedioita), musiikkia, vakavia romaaneja, melankoliaa, sentimentaalisia ihmisiä /-/ 13. Tehkää hyvää /-/ 14. Oleskelkaa ulkona niin paljon kuin itseänne uuvuttamatta voitte. 15. Järjestäkää huone, jossa teillä on tapana istua, viihtyisäksi ja iloiseksi. 16. Taistelkaa toimettomuutta vastaan. 17. Älkää olko liian ankara itseänne kohtaan, älkää aliarvioiko itseänne, vaan tehkää itsellenne oikeutta. 18. Pitäkää kunnollista takkatulta.

Merete Mazzarella: Täti ja krokotiili (1995)

5 kommenttia:

Iines kirjoitti...

Voi kiitos näistä riemastuttavaista ohjeista!

Pakko kopsata ne nyt talteen itselle, sillä minusta tuntuu, että ohjeet ovat erityisen soveliaat apaattisiin tiloihin ja pysyvämpäänkin melankoliaan.

Sitä paitsi, ei voi kieltää, että pelkästään lukemalla nämä teesit lävitse tulee astetta paremmalle tuulelle, joskus jopa hilpeäksi, ellei tila ole kovin syvältä.

Siren kirjoitti...

Lista on tosiaan varsin hurmaava ja saa hymyn karehtimaan nyrpeilläkin huulilla.

Huomaan toimineeni alakuloissani monia listan ohjeita vastaan. Aion tosin vastaisuudessakin kuunnella musiikkia, minä kapinallinen!

Jenni kirjoitti...

Ihanat ja pätevät ohjeet! Sopivat huoneentauluksi.

Eileithyia kirjoitti...

Nämä täytyy tosiaan pistää muistiin; ihania! Erityisesti yhdennestätoista ohjeesta on minun otettava onkeeni.

Siren kirjoitti...

<3